Το κοκτέιλ Martini, στο ιδιαίτερο και άκρως αναγνωρίσιμο ποτήρι του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Είναι ένα ποτό που αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητα αυτού που το επιλέγει. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται η απόλυτη έκφραση ανδρικού στιλ και κομψότητας στα ποτά.
Φυσικά, ό,τι σερβίρεται σε ποτήρι μαρτίνι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κοκτέιλ Martini. Για τους οπαδούς της γνήσιας έκφρασης, το αυθεντικό κοκτέιλ παρασκευάζεται με τζιν και βερμούτ – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ωστόσο, αυτό το κλασικό κοκτέιλ ίσως να κρύβει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

Η ιστορία του κοκτέιλ Martini
Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την καταγωγή του Martini. Υπάρχει, όμως, μια γενική θεωρία που οι περισσότεροι πλέον αποδέχονται ως αληθινή. Ο θρύλος λέει ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ αποτελεί εξέλιξη του κοκτέιλ Martinez, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το κοκτέιλ Manhattan. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, οι άνθρωποι συνέρρεαν στο Ξενοδοχείο Occidental του Σαν Φρανσίσκο για ένα κοκτέιλ, προτού πάρουν το βραδινό καράβι για το Μαρτίνεζ, μια μικρή κοντινή πόλη.
Υπάρχουν αναφορές από κατοίκους του Μαρτίνεζ ότι το ομώνυμο κοκτέιλ επινοήθηκε από έναν bartender της πόλης τους. Συγκεκριμένα, εικάζεται ότι ένας bartender με το όνομα Jerry Thomas δημιούργησε το ποτό για έναν μεταλλωρύχο που ήθελε κάτι ιδιαίτερο, με αντάλλαγμα έναν βώλο χρυσού. Επειδή ο μεταλλωρύχος επέστρεφε στο Μαρτίνεζ της Καλιφόρνιας, ο Jerry Thomas χάρισε στο κοκτέιλ το όνομα της πόλης – και έτσι γεννήθηκε το κοκτέιλ Martinez.
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο bartender Martini di Arma di Taggia, Ιταλός μετανάστης, επινόησε το κοκτέιλ στο Ξενοδοχείο Knickerbocker της Νέας Υόρκης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνταγή του περιείχε ίσα μέρη dry gin και dry vermouth, και bitters πορτοκάλι.
Οι φίλοι του James Bond θα επιβεβαιώσουν ότι ο φανταστικός χαρακτήρας συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του κοκτέιλ Martini. Αν και στα βιβλία του Ian Flemming ο James Bond ήπιε Martini μόνο μία φορά, η κινηματογραφική εκδοχή του Βρετανού μυστικού πράκτορα προώθησε συστηματικά την εικόνα του κοκτέιλ, ενώ γέννησε και την περίφημη φράση «Shaken, not stirred» – «χτυπημένο, όχι ανακατεμένο».

Crystal Martini by Serkova Crystal Pure
Συνταγή
65ml Serkova Crystal Pure
5ml Extra Dry Vermouth
Γαρνίρετε με μία ελιά ή μια φλούδα λεμόνι
Μέθοδος: Ανακατέψτε ελαφρά