SEMΕLI SPONDĒE 2016

Ξηρός Ερυθρός Ποικιλιακός Οίνος

Syrah 40% – Merlot 40% – Cabernet Sauvignon 20%

«H Τελετουργία της Απόλαυσης»

Σπονδή ονομάζεται το νέο ερυθρό κρασί από το Κτήμα Σεμέλη. Το όνομα του σημαίνει “προσφορά”, που στα αρχαία χρόνια ήταν το χύσιμο του κρασιού στο έδαφος, μια σπονδή προς τους θεούς. Η Spondēe από το Κτήμα Σεμέλη είναι μια “προσφορά” προς όλους τους οινόφιλους.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος επέλεξε για το νέο premium κρασί του Κτήματος, ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Syrah (40%), Merlot (40%) και Cabernet Sauvignon (20%) από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Αταλάντης και του Δομοκού Φθιώτιδας σε αργιλοπηλώδες έδαφος με κλίση και υψόμετρο 400-450 μέτρα.

Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά, η οινοποίηση ξεκινάει με κυροεκχύλιση στους 8-10 °C και στη συνέχεια κλασική ερυθρή οινοποίηση και ζύμωση στους 22-24 °C. Η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και παλαίωση για επιπλέον 2 χρόνια στη φιάλη στο εντυπωσιακό και ανακαινισμένο κελάρι του οινοποιείου.

Η Spondēe είναι ένα ερυθρό κρασί βαθύ ρουμπινί χρώματος, με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλλο και κεράσι, νότες βοτάνων, μαύρου τσαγιού, γλυκών μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα και ένα καπνιστό χαρακτήρα δρυός και δέρματος. Στο στόμα είναι ξηρό, με θερμό αλκοόλ, μέτριας προς υψηλής οξύτητας λόγο και του υψομέτρου των αμπελώνων. Οι τανίνες του είναι πλούσιες με βελούδινη αίσθηση και το σώμα του είναι γεμάτο με μακρά επίγευση.

Συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα μέτριου ψησίματος με demi-glace κόκκινου κρασιού, επίσης θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ribs μαύρου χοίρου σβησμένα με μαύρη μπίρα και δαμάσκηνα ή στο μετά το τέλος ενός δείπνου με μια μαύρη σοκολάτα. Είναι ξεκάθαρα ένα κρασί φαγητού, θα ταίριαζε σε ποτήρι τύπου Bordeaux σε θερμοκρασία 16-17 °Cκαι δαμάσκηνα ή στο μετά το τέλος ενός δείπνου με μια μαύρη σοκολάτα. Είναι ξεκάθαρα ένα κρασί φαγητού, θα ταίριαζε σε ποτήρι τύπου Bordeaux σε θερμοκρασία 16-17 °C.