Μαγευτικές εικόνες και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις επεφύλασσε η εκκίνηση της δεύτερης δεκαετίας του Spetses Classic Yacht Regatta 2023 (SCYR), του Διεθνούς Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών που πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 24  Ιουνίου, κάνοντας τον παλμό της ιστιοπλοΐας να χτυπά στο μαγευτικό νησί των Σπετσών. Ο αναγνωρισμένος αγώνας με τους αναρίθμητους φίλους και υποστηρικτές, διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών (ΝΟΣΠ) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χρυσοί χορηγοί της διοργάνωσης είναι η σαμπάνια Moët & Chandon και η super premium Belvedere Vodka και Μέγας υποστηρικτής το Poseidonion Grand Hotel, στην εμβληματική βεράντα του οποίου δόθηκε με ένα λαμπερό Welcome Party το σύνθημα της έναρξης του συναρπαστικού τριημέρου.

Το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης ξεχώρισε περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά, καθώς φέτος η επιτροπή των αγώνων -μέσα από τους ειδικά διαμορφωμένους στίβους- πρόσφερε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν τους αγώνες από όλα τα σημεία του νησιού. Μια πρωτοβουλία που έδωσε την ευκαιρία σε πλήθος θεατών να πραγματοποιήσουν ένα οδοιπορικό στην ιστορία της ιστιοπλοΐας, θαυμάζοντας εν πλω σκάφη που ναυπηγήθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα.

Στον αγώνα συμμετείχαν τρεις κατηγορίες σκαφών, τα κλασσικά σκάφη, τα παραδοσιακά σκάφη και οι παραδοσιακές λέμβοι και οικογενειακές λέμβοι-dinghies, με πλήθος ναυτοπροσκόπων να συμμετέχουν σε μία σπάνια παρουσίαση της ελληνικής ναυταθλητικής και ξυλοναυπηγικής ιστορίας, ενώ οι επίσημες Ιστιοδρομίες SCYR που γέμισαν το τριήμερο, ολοκληρώθηκαν με την κεντρική τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 11ου Spetses Classic Yacht Regatta, στη διάρκεια της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γεωργίου Σ. Ανδρεάδη, επί σειρά ετών Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, πρωτεργάτη του Spetses Classic Yacht Regatta και δεινό ιστιοπλόο με σημαντικές διακρίσεις.

Το Moët & Chandon Gold Sponsor Award παρέλαβε το σκάφος το σκάφος «AXIA» με κυβερνήτη τον George Sakellaris, ενώ το Belvedere Gold Sponsor Award απονεμήθηκε στο σκάφος στο σκάφος «ΑΛΚΜΗΝΗ», με κυβερνήτη τον Νίκο Καρακώστα. To Seiko Award – Λατίνια Overall παρέλαβαν τα σκάφη «ΑΡΟΚΑΛΙ», με κυβερνήτη τον Παναγιώτη Παπαδέα και «ΝΗΡΕΑΣ», με κυβερνήτη τον Γιώργο Πετεκίδη, ενώ για μία ακόμη χρονιά απονεμήθηκε το βραβείο Concours D’ Elegance για τα πιο καλοδιατηρημένα σκάφη, το οποίο παρέλαβαν τα σκάφη «AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΝ24», με κυβερνήτη τον Γιάννη Καραγιάννη, στην κατηγορία Παραδοσιακά Σκάφη, «ΒΑΣΣΟΣ Κ.», με κυβερνήτη τον Βασίλη Κόκκο, στην κατηγορία Παραδοσιακοί Λέμβοι και «SKY», με κυβερνήτη τον Joakim Lindgren, στην κατηγορία Κλασσικά Σκάφη.

Στο Spetses Classic Yacht Regatta 2023 έντονα κοινωνικό χαρακτήρα προσέδωσε η ξεχωριστή προσπάθεια που συντονίζει το Community Trust Spetses, με στόχο την ανέγερση της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο νησί των Σπετσών, ενώ δεν έλλειψε η κοσμοπολίτικη διάθεση, με την παρουσία του Gustavia Yacht Club, πρόεδρος του οποίου είναι ο κύριος Στέλιος Χατζηιωάννου. Την εμπειρία των παρευρισκόμενων όπως κάθε χρόνο, συμπλήρωσαν το αίθριο της Βwin και το Race Village στην πλατεία Ποσειδωνίου, με τα ειδικά διαμορφωμένα corners της Sebagο και της Nuxe, να επιφυλάσσουν για αυτούς πλήθος εκπλήξεων.

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Λίζα Σταθάτου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ιδιαιτέρως υπερήφανοι που το Spetses Classic Yacht Regatta ξεκίνησε το ταξίδι στη δεύτερή του δεκαετία. Ευχαριστούμε όλους όσοι βρίσκονται στο πλευρό της διοργάνωσης τα χρόνια αυτά, μέλη, συμμετέχοντες και φυσικά τους χορηγούς μας, κατατάσσοντας τον αγώνα μεταξύ των κορυφαίων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».

Χρυσός Χορηγός του αγώνα είναι η εταιρεία ποτών ΑΜΒΥΞ, που συνεχίζει να στηρίζει για έκτη χρονιά με υπερηφάνεια το θεσμό της SCYR2023 τονίζοντας το ευ αγωνίζεσθαι και την ομαδικότητα, αξίες παγκόσμιες και διαχρονικές, με δυο εμβληματικές μάρκες, τη σαμπάνια Moët & Chandon και τη super Premium βότκα Belvedere. Η Moët & Chandon στηρίζει το θεσμό όχι μόνο γιατί είναι στο DNA της μάρκας να στηρίζει διαχρονικά την επιτυχία αλλά και ειδικότερα γιατί εδώ και αιώνες, από το 1743, είναι η σαμπάνια των νικητών, των μεγάλων & μικρών στιγμών και του savoir-faire. Η κορυφαία και αγαπημένη σαμπάνια στον κόσμο, η Moët & Chandon που μοιράζεται ένα κοινό όραμα με αυτό το εμβληματικό άθλημα συνόδευσε όλες τις σημαντικές στιγμές της φετινής διοργάνωσης.

Mε υπερηφάνεια στήριξε το θεσμό και η Belvedere, μια βότκα αυθεντική με ασυμβίβαστη ποιότητα και απολύτως φυσικά συστατικά που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα 600 χρόνων παράδοσης και γνώσης.

Το Spetses Classic Yacht Regatta 2023 στηρίζουν:

Η Julius Baer, ως η πιο αναγνωρισμένη ομάδα οικονομικής διαχείρισης από την Ελβετία, που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διεθνώς από τους ικανότερους εμπειρογνώμονες, θα είναι financial partner της διοργάνωσης.

To Gustavia Yacht Club είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2016 από τον Sir Stelios Haji-Ioannou του οποίου παραμένει πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Τα μέλη του Gustavia Yacht Club έχουν δικαίωμα χρήσης του Club House, που διαθέτει open bar, και βρίσκεται στο St. Barts και λειτουργεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Τον υπόλοιπο χρόνο τα μέλη έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διάφορα exclusive social and sailing events στο Μονακό και στις Σπέτσες.

To Community Trust Spetses σκοπός του οποίου είναι η παροχή συμβουλών, η διευκόλυνση και η συγκέντρωση χρημάτων για τοπικές πρωτοβουλίες που ωφελούν την κοινότητα, προστατεύουν το περιβάλλον και διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά των Σπετσών.

Χορηγός του Spetses Classic Yacht Regatta, η Entain plc με το brand bwin. Η Entain plc αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα στη διαδικτυακή και επίγεια ψυχαγωγία, στην υποστήριξη όλων των αθλημάτων και του Υπεύθυνου Παιχνιδιού ανά τον κόσμο. Με τη μοναδική τεχνολογική της πλατφόρμα, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω μερικών από τα πιο δημοφιλή brands της αγοράς που περιλαμβάνουν τις bwin, sportingbet και Ladbrokes.

Η Prospex, η σειρά ρολογιών της Seiko, της καταξιωμένης ιαπωνικής εταιρείας με πάνω από 140 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή ρολογιών υψηλής ποιότητας, με μεγάλη χαρά φέτος ήταν για 2η χρονιά χορηγός της διοργάνωσης. Με κύρια χαρακτηριστικά της, την τεχνολογική αρτιότητα, την καινοτομία και την ακρίβεια, ήταν ο Watch Partner καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων δίπλα στους αθλητές.

Η Nuxe, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φυτικών προϊόντων που διακρίνονται για τις καινοτόμες υφές και τα χαρακτηριστικά τους αρώματα ήταν  ο Suncare Partner της διοργάνωσης. Τα προϊόντα προστασίας NUXE SUN φροντίζουν για την αντηλιακή προστασία των πληρωμάτων και του κοινού.

Η Sebago που δίνει έμφαση στο σεβασμό προς την τέχνη της χειροποίητης κατασκευής παπουτσιών προσέφερε τα παπούτσια της επιτροπής αγώνων.

Υποστηρικτές είναι η Salty Bag,  η οποία έραψε τις skippers’ bags των αγώνων, από επαναχρησιμοποιημένα πανιά ιστιοπλοΐας.

Η Herbalife, η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στις κατηγορίες των υποκατάστατων γεύματος και των πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά, εφοδίασε όλα τα πληρώματα του αγώνα με μπάρες πρωτεΐνης Achieve Protein Bars και Hydrate της σειρά αθλητικής διατροφής Ηerbalife 24.

Η Blue Vibes, με έναν εξαιρετικό ιδιωτικό στόλο, μηχανοκίνητων, φουσκωτών και μια σειρά σκαφών αναψυχής, προσέφερε στους καλεσμένους της διοργάνωσης την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής τις εντυπωσιακές ιστιοδρομίες.

Η Alpha Lines ως Transportation Partners της διοργάνωσης φρόντισε για τη μεταφορά των επιτροπών αγώνων.

Η Athenian Riviera Cruises, Powered by Yaloou, η εξειδικευμένη υπηρεσία yachting με τον πολυτελή και ιδιαίτερα προσεγμένο στόλο της, εξυπηρέτησε με το ολοκαίνουργιο σκάφος Τesoro 40 τους VIP καλεσμένους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες στη θάλασσα, κάνοντας την εμπειρία τους αξιομνημόνευτη.

Το Γραφείο Τύπου και τη Διαχείριση των Χορηγών ανέλαβε η εταιρεία Communication Lab και η κα. Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη.

Παρακάτω ο πίνακας των μεγάλων νικητών:

 

Παραδοσιακά Dinghies / Traditional Dingies΄

 1Η ΘΕΣΗ

GULLIVER

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατώπης

 2Η ΘΕΣΗ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Παναγιώτης

Σεραφειμίδης

 3Η ΘΕΣΗ

ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Χρήστος

Τριπόδης

Παραδοσιακοί Λέμβοι 2 / Τraditional Οpen Βoats

1Η ΘΕΣΗ Ι

ΑΡΟΚΑΛΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Παναγιώτης

Παπαδέας

2Η ΘΕΣΗ

ΒΑΣΣΟΣ Κ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Βασίλης

Κοκκός

Παραδοσιακοί Λέμβοι 1 / Τraditional Οpen Βoats

 1Η ΘΕΣΗ

ΝΗΡΕΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Γιώργος

Πετεκίδης

 2Η ΘΕΣΗ

ΚΑΛΛΙΡΟΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Γιώργος

Καραγιάννης

 3Η ΘΕΣΗ

ΦΡΟΣΩ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Αντιγόνη

Βαμβακά

Παραδοσιακά Σκάφη / Traditional Boat

Ελληνικά Kαϊκια Aegean Classic Schooners

 

Κατηγορία 2

 1Η ΘΕΣΗ

ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Ανάργυρος

Μαθιός

 2Η ΘΕΣΗ

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Αγγελική

Ψαρρού

Κατηγορία 1

1Η ΘΕΣΗ

ΒΙΚΙΝΓΚ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

2Η ΘΕΣΗ

ΑΙΟΛΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ

3Η ΘΕΣΗ

ΑΛΚΜΗΝΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Νίκος

Καρακώστας

Παραδοσιακά Σκαριά – Τraditional Work Boats

1Η ΘΕΣΗ Κύπελλο Βασιλέως Κωνσταντίνου Αθλοθέτης Γιώργος Ανδρεάδης

CARETTA CARETTA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Aldrick

Delaroche

 2Η ΘΕΣΗ

ΑΛΚΥΟΝΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Γιάννης

Μαρκιανός Δανιόλος

 3Η ΘΕΣΗ

ΑΡΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Αστέριος

Πιτσιόρλας

Σύγχρονα Κλασσικά Σκάφη  / Contemporary  Classic

 1ΗΘΕΣΗ

AETOS

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ALAIN

WIRTZ

 2Η ΘΕΣΗ

BOLERO

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ

 3Η ΘΕΣΗ

GALOPIN V

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

VINCENT

ROUBERTIE

 Classical spirit

 1ΗΘΕΣΗ

BACCARA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ

Flora Nick

Koumantaros Katsaounis

Larrey

 2Η ΘΕΣΗ

SPIRIT OF GALATEA

ΚΥΒΕΡΝΗΤHΣ

Άκης

Αντωνίου

Κλασσικά Σκάφη Κατηγορία Β

 1ΗΘΕΣΗ

NAVISA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Παύλος

Καγιαλής

 2Η ΘΕΣΗ

MAYFLOWER

SKIPPER

Janita

Marolia

Κατηγορία Α

1ΗΘΕΣΗ

LIZZA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Σταύρος

Παπαγιαννόπουλος

 2Η ΘΕΣΗ

CASSIOPEIA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

KARI

ΓΙΑΝΝΗΣ

KHEVENHULLER

ΚΑΛΛΙΑΣ

 3Η ΘΕΣΗ

GLARAMARA

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

Στρατής

Ανδρεάδης