Ένα βαρέλι του σκοτσέζικου single malt ουίσκι Ardbeg Islay, απόσταξης 1975, κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τιμής πώλησης και έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο βαρέλι ουίσκι παγκοσμίως.


Το βαρέλι αγόρασε ιδιώτης συλλέκτρια από την Ασία έναντι 16 εκατομμυρίων στερλινών, ποσό υπερδιπλάσιο από όσα κατέβαλε η The Glenmorangie Company, ιδιοκτήτρια του αποστακτηρίου, για όλο το αποστακτήριο και τα αποθέματά του το 1997.


Το βαρέλι Νο3 πέτυχε αυτήν την υψηλή τιμή λόγω της σπανιότητας του ουίσκι που περιέχει, καθώς τη δεκαετία του 1970 το αποστακτήριο παρήγαγε πολύ μικρές ποσότητες single malt, ενώ ελάχιστες από αυτές παραμένουν διαθέσιμες σήμερα. Το βαρέλι κατάφερε να παραμείνει άθικτο επί δεκαετίες, χωρίς το απόσταγμα να εμφιαλωθεί ως single malt ή ως blended ουίσκι, και παρά τις περιπέτειες που αντιμετώπισε το αποστακτήριο, καθώς απειλήθηκε με «λουκέτο» δύο φορές, μία τη δεκαετία του 1980 και μία τη δεκαετία του 1990.


Το απόσταγμα δεν θα εμφιαλωθεί αμέσως, αλλά θα αντλούνται μικρές ποσότητες από το βαρέλι σε βάθος πέντε ετών για λογαριασμό της νέας ιδιοκτήτριας, η οποία κάθε χρόνο θα λαμβάνει 88 φιάλες ουίσκι. Έως το 2026, η αγοράστρια θα έχει πλέον στην κατοχή της μια σειρά φιαλών Ardbeg ηλικίας 46, 47, 48, 49 και 50 ετών.


Η συνεχιζόμενη παλαίωση του αποστάγματος στο βαρέλι θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του Δρ Bill Lumsden. Ο ίδιος δήλωσε: «Το βαρέλι Νο3 δίνει μια εξαιρετική γεύση του παρελθόντος του Ardbeg. Αναδύει αρώματα από ξηρούς καρπούς, βότανα και καπνό, ενώ στη γεύση ξεχωρίζουν νότες πίσσας, καφέ εσπρέσο και δυόσμου, εντυπωσιακά φίνες για ένα ουίσκι αυτής της ηλικίας. Από εκείνη την εποχή επιβιώνει τόσο περιορισμένο απόθεμα, ώστε το συγκεκριμένο βαρέλι είναι όντως μοναδικό. Και το σύνθετο γευστικό προφίλ του μαρτυρά την κορυφαία δεξιοτεχνία της ομάδας του αποστακτηρίου Ardbeg που το φρόντισε επί τόσες δεκαετίες. Ανυπομονώ να δω πώς θα εξελίσσεται τα επόμενα πέντε χρόνια».


Η πώληση ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ ακριβότερης πώλησης βαρελιού single malt ουίσκι, το οποίο καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ένα βαρέλι The Macallan 1988 πωλήθηκε έναντι 1 εκατομμυρίου στερλινών, στο πλαίσιο δημοπρασίας της Whisky Hammer.
Ειδικοί επαγγελματίες του κλάδου σχολίασαν την πώληση ως ενδεικτική της δημοτικότητας του Ardbeg, αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το σκοτσέζικο single malt ουίσκι και της ταχύτατα ανερχόμενης αξίας του. Ο Charles MacLean MBE, πρώην συντάκτης του Whisky Magazine, αποκάλεσε το Ardbeg «εντυπωσιακό δείγμα της ιστορίας των ποτών», ενώ η Becky Paskin, ιδρύτρια του OurWhisky, περιέγραψε το Ardbeg ως «ένα αποστακτήριο που φημίζεται για τη δημιουργία υπέροχων αποσταγμάτων, με ιδιαίτερη θέση παγκοσμίως και ξεχωριστή αξία για τους λάτρεις των ουίσκι».


Το απόσταγμα ελέγχθηκε αρωματικά και γευστικά, με τον παραγωγό να παρέχει περιγραφή των γευστικών χαρακτηριστικών του βαρελιού Νο3. Σύμφωνα με τις σημειώσεις, η μύτη ξεκινά με νότες από φιστίκι Βραζιλίας τόφι και ακολουθούν νότες από έλαιο λιναρόσπορου. Το στόμα είναι πλούσιο και σύνθετο, με νότες δυόσμου και πινελιές από μαύρο τσάι lapsang souchong. Το κλείσιμο είναι ένας πληθωρικός συνδυασμός από νότες πίσσας, καπνού και δρυός.
Ο Thomas Moradpour, Διευθύνων Σύμβουλος του Ardbeg, δήλωσε για την πώληση: «Αυτή η πώληση αποτελεί πηγή περηφάνιας για όλα τα μέλη της κοινότητας του Ardbeg που συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα εδώ. Μόλις 25 χρόνια πριν, το Ardbeg απειλούνταν με εξαφάνιση, αλλά σήμερα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ουίσκι στον κόσμο. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μιας μακράς σειράς ανθρώπων: από τα άτομα στα βάθη του αποστακτηρίου, που δημιουργούν το καπνιστό μας απόσταγμα, μέχρι τα άτομα στην αποθήκη, που φροντίζουν τα βαρέλια επί δεκαετίες, αλλά και τις ομάδες συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο που χτίζουν τη φήμη των ουίσκι μας στους λάτρεις των ουίσκι, τους bartender και τους συλλέκτες.


Αν και ένα τόσο σπάνιο ουίσκι μπορεί να διατεθεί μόνο σε έναν από όσους το επιθυμούν, αφιερώνουμε την ίδια φροντίδα και το ίδιο πάθος σε κάθε φιάλη Ardbeg –από το δημοφιλές Ardbeg 10 years Old μέχρι τις εκδόσεις περιορισμένης κυκλοφορίας– όπως το 1975, τότε που δημιουργήθηκε αυτό το αποκλειστικό single malt. Σήμερα, οι νέες εγκαταστάσεις απόσταξης λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε περισσότερες φιάλες Ardbeg από ποτέ. Ο Δρ Bill Lumsden σχεδιάζει διαρκώς νέες εντυπωσιακές εκδόσεις με το χαρακτηριστικό καπνιστό προφίλ για τους λάτρεις του Ardbeg. Όταν μια δραστηριότητα όπως η παρασκευή του Ardbeg επιβραβεύεται για 50 χρόνια υπομονής, μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον του αποστακτηρίου μας, αλλά και της κοινότητάς μας στο νησί. Το ταξίδι συνεχίζεται!».

11 Ιουλίου 2022 – Bethany Whymark