Οι νέοι, συχνά έχουν την τάση να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται με το αλκοόλ από σχετικά μικρή ηλικία, κυρίως όταν μπαίνουν στην εφηβεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ είναι επιβλαβής πριν την ενηλικίωση καθώς το ανήλικο άτομο βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.
Γιατί όμως ένα παιδί επιλέγει να δοκιμάσει ή και να καταναλώσει συστηματικά αλκοόλ; Και ποιος είναι ο ρόλος των γονιών στη σωστή ενημέρωση των νέων για την υπεύθυνη κατανάλωση; H Ιλένια Ουίλιαμς, στο νέο Ileniatalks by Responsibility Alliance, υποδέχεται τον χρυσό Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια σε μία ανταλλαγή απόψεων για τις αιτίες κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους και το σημαντικό ρόλο των γονέων.
Με μία μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στον χώρο του αθλητισμού, έχοντας συναναστραφεί με νέα παιδιά και με νωπές τις αναμνήσεις των προσωπικών του διλημμάτων της νεανικής ηλικίας, ο Λευτέρης Πετρούνιας, μοιράζεται μαζί μας τη δική του οπτική για τις αιτίες που ένας νέος επιλέγει να καταναλώσει αλκοόλ. Ενώ, ως μπαμπάς πλέον και ο ίδιος, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις του σχετικά με το πως μπορούν οι γονείς να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους.
Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει: «Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ και να θέλουν να το δοκιμάσουν. Το πότε όμως θα ξεκινήσουν να πίνουν εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τους γονείς και την υπεύθυνη στάση τους. Τα παιδιά μπορεί να δείχνουν ότι αδιαφορούν για όσα λένε οι ενήλικες, αλλά μέσα τους ξέρουν να αξιολογήσουν πότε κάποιος τους δίνει μια ειλικρινή και χρήσιμη πληροφορία».

Η Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών – Responsibility Alliance, συνεχίζει μέσα από την διαδικτυακή καμπάνια «Ilenia talks by Responsibility Alliance», να ενημερώνει για την υπεύθυνη κατανάλωση, καθώς και την αποθάρρυνση της κατανάλωσης αλκοόλ σε περιπτώσεις όπου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και ατυχήματα.
Παρακολουθήστε εδώ: https://www.youtube.com/channel/UC_fSe0NmuZlD_E81GUdGFbQ  όλα τα επεισόδια της σειράς «Ilenia talks by Responsibility Alliance» και μείνετε ενημερωμένοι.
#responsibilityalliance #ileniatalks #drinkresponsibly

Responsibility Alliance – Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών
Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και συνέπεια ανέλαβε μια ουσιαστική πρωτοβουλία. Με τη «Συμμαχία για την Υπεύθυνη Πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών – Responsibility Alliance», η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), κάλεσαν τις επιχειρήσεις εισαγωγής, παραγωγής και διάθεσης ποτών καθώς και τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου και της επιτόπιας κατανάλωσης να συμμετέχουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την προαγωγή και διασφάλιση της υπεύθυνης διάθεσης, πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, την πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει εξειδικευμένοι φορείς σε ζητήματα πρόληψης και δημόσιας υγείας που συμβάλλουν ενεργά στο έργο της Συμμαχίας με την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία.
Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ΠΟΥ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε., συμπεριλαμβάνοντας υπόθεση για τη μη καταγεγραμμένη κατανάλωση. Ωστόσο, έρευνες καταγράφουν ότι πολλοί νέοι έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ σε μικρή ηλικία λόγω και της ελλιπούς εφαρμογής του νομού της μη πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Συμμαχίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιακών κοινών, και τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου για την ενθάρρυνση υπεύθυνων προτύπων σχετικά με το αλκοόλ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Μάθετε περισσότερα για τη συμμαχία Responsibility Alliance, επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.responsibility-alliance.gr/