Το εμβληματικό Martini® διοργάνωσε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο pop up event και παρουσίασε στην ελληνική πρωτεύουσα τα Caffè Torino, ώστε να μυήσει το ελληνικό κοινό σε ένα αυθεντικό ιταλικό τελετουργικό: το aperitivo.


Το Caffè Torino άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Σκουλενίου, ακριβώς δίπλα από την Ερμού, για να διαδώσει στους Αθηναίους –ένα κοινό ιδιαίτερα προσφιλές σε νέες πολιτισμικές τάσεις τα τελευταία χρόνια– την πιο δημοφιλή ιταλική συνήθεια.


Ένα μεγαλοπρεπές pop-up καφέ με αυθεντικό ιταλικό χαρακτήρα λειτούργησε επί τρεις ημέρες ώστε να γνωρίσει στους Αθηναίους αυτή την υπέροχη παράδοση. Από την πρώτη στιγμή που περνούσε κάποιος την πόρτα, τα πάντα στον πολυτελή χώρο θύμιζαν Ιταλία! Πλούσιοι μπουφέδες, πιατέλες τυριών και μοναδική ποικιλία από εκλεκτά κρεατικά, παρέα με μοναδικά κοκτέιλ Martini® Riversa Speciale και τους ήχους τζαζ και lounge μουσικής, καλωσόριζαν τους επισκέπτες στο κέντρο της Αθήνας.


Προσκεκλημένοι bartender από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, όπως το Clumsies της Αθήνας, το Little Red Door της Γαλλίας και το Lost & Found της Κύπρου, πρόσφεραν μια σειρά από επώνυμα κοκτέιλ, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το Martini® Riserva Speciale.


Το τελετουργικό του aperitivo αποτελεί μοναδικό στοιχείο της ιταλικής κουλτούρας και κουβαλάει πίσω του μια ιστορία πραγματικά συναρπαστική!

Τορίνο, η πρωτεύουσα του aperitivo


Το Τορίνο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα, και αποτελεί γενέτειρα του σύγχρονου βερμούτ (κάτι το οποίο ίσως να συνεπάγεται ότι το βερμούτ είναι το παλαιότερο αλκοολικό ποτό στον κόσμο) αλλά και πρωτεύουσα του ιταλικού aperitivo. Αυτή η βασιλική πόλη είχε το προνόμιο να είναι η πρώτη πρωτεύουσα της ενωμένης Ιταλίας (1861) και να φιλοξενήσει κάποιες από τις πλέον αριστοκρατικές δυναστείες, καθώς και ορισμένους από τους σημαντικότερους διανοούμενους, πολιτικούς, καλλιτέχνες και συνθέτες όπερας της εποχής.


Η πόλη χτίστηκε στο στιλ του ιταλικού μπαρόκ, τονίζοντας τη μεγαλοπρέπειά της με εντυπωσιακές λεωφόρους και κλειστές εμπορικές οδούς. Δεκάδες εκλεπτυσμένα καφέ σύστησαν τότε στο ιταλικό κοινό την περιώνυμη ώρα aperitivo, δηλαδή ένα ποτό πριν από το δείπνο, συνήθως μεταξύ 19:00 και 21:00, που έδινε την ευκαιρία για συναναστροφή με φίλους και ξεκούραση μετά τις ώρες εργασίας.


Αυτή η νέα συνήθεια δεν άργησε να γίνει αγαπημένη παράδοση για τους Ιταλούς. Μέχρι σήμερα, το Τορίνο αποτελεί μάλλον τη μοναδική πόλη με τόσα ιστορικά καφέ ακόμα σε λειτουργία. Εκεί, οι εραστές της αυθεντικής κουλτούρας και των ταξιδιών μπορούν να γνωρίσουν τη θρυλική ατμόσφαιρα μιας άλλης, περασμένης εποχής.

Το κοκτέιλ Martini® Negroni

Θεμελιώδες στοιχείο της εμπειρίας aperitivo είναι η αποκλειστική σειρά κοκτέιλ, με το κοκτέιλ Martini® Negroni να αποτελεί τον πρωταγωνιστή.
Πιστεύεται ότι το κοκτέιλ Negroni δημιουργήθηκε στη Φλωρεντία, και συγκεκριμένα στο Caffè Rivoire, το 1919. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον φίλο του και bartender, Forsco Scarselli, να «πειράξει» το αγαπημένο του κοκτέιλ Americano, αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν. Ο φίλος του υπάκουσε, και πρόσθεσε επιπλέον μία φλούδα πορτοκαλιού. Από τότε, όλοι περνούσαν από το μπαρ για ένα «Negroni». Με τρία ίσα μέρη γλυκού βερμούτ, bitter και τζιν, αυτό το υπέροχο κοκτέιλ εντυπωσίασε εκατομμύρια πότες. Έκτοτε, bartender από ολόκληρο τον κόσμο πειραματίζονται και δημιουργούν πάνω στην παραδοσιακή συνταγή, χωρίς να αλλοιώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της. Τα Sbagliato, Boulevardier και Negroni Bianco είναι μόνο κάποια από τα κορυφαία δείγματα αυτού του πειραματισμού.

Ξεχάστε όσα έχετε συνηθίσει – εμπιστευτείτε τους πιο πρωτοποριακούς bartender του Odori Vermuteria di Atene και απολαύστε το αυθεντικό κοκτέιλ Martini® Negroni.

Το νέο Martini® Riserva Speciale Bitter
Εμπνευσμένο από την γνήσια συνταγή Martini® του 1872, το πολυβραβευμένο Martini® Riserva Speciale Bitter παντρεύει την παράδοση με την ιστορία, και παρουσιάζει νέες επαναστατικές γεύσεις και συνδυασμούς στον κόσμο των κοκτέιλ aperitivo, με το αυθεντικό πνεύμα του Τορίνο, πρωτεύουσας του aperitivo.
Το Martini® Riserva Speciale Bitter παρασκευάζεται από 100% φυσικά συστατικά, με βάση την αυθεντική συνταγή του 1872 όπως καταγράφηκε από τον Luigi Rossi, ιδρυτή του Martini®, και συμπληρώνει τέλεια τη συνταγή για το ανεπανάληπτο Martini Negroni. Ο Ivano Tonnuti, Master Herbalist της Martini®, επέλεξε τρία ιδιαίτερα βότανα ώστε να αποδώσει μοναδικό πλούτο και πολυπλοκότητα μέσα από διαφορετικές διαβαθμίσεις του bitter.


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ MASTER BLENDER ΤΗΣ MARTINI®, BEPPE MUSSO:
«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ BITTER APERITIVO ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΠΙΚΡΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ. Ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΜΑΣ MASTER HERBALIST, IVANO TONUTTI, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ: ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΙΚΡΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΤΙΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΘΥΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.» ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΖΩΗΡΟΧΡΩΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ BITTER ΑΠΕΡΙΤΙΦ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ NEGRONI ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΟΠΩΣ, ΑΛΛΩΣΤΕ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η MARTINI®, «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ».

WORDS & TEXT BY MYSTERIOUS GREECE HTTPS://WWW.MYSTERIOUSGREECE.COM/BLOG/

ΣΥΝΤΑΓΗ MARTINI NEGRONI
30 ml Martini Riserva Speciale Rubino
30 ml Martini Bitter
30 ml Bombay Sapphire Gin
1 φέτα πορτοκάλι

Γεμίστε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο και σερβίρετε όλα τα συστατικά.
Ολοκληρώστε με μία φέτα πορτοκάλι.
Για το Negroni Ambrato, αντικαταστήστε το Martini Riserva Speciale Rubino με Ambrato – τόσο απλά!

#CAFFETORINO #MARTININEGRONI #PLAYWITHTIME