Σύνταξη κειμένου: http://www.the6milliondollarstory.com/

Τον περασμένο μήνα δέχτηκα την ευγενική πρόσκληση του δημιουργού της GREY GOOSE Φρανσουά Τιμπώ να επισκεφτώ το Le Logis, τον Οίκο της GREY GOOSE: μια υπέροχα αναπαλαιωμένη έπαυλη του 17ου αιώνα στο Κονιάκ της Γαλλίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησα τον δημιουργό και Cellar Master της GREY GOOSE Φρανσουά Τιμπώ στα παρασκήνια, για να εντρυφήσω στο όραμα που δημιούργησε την κορυφαία αυτή βότκα. Έτσι, έγινα μάρτυρας της γαλλικής παράδοσης και τεχνικής που κρύβεται πίσω από την παραγωγή κάθε φιάλης. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, από όλες τις απόψεις.

Τις ώρες που δεν βρισκόμουν σε ξεναγήσεις, σεμινάρια και χαλαρές γευσιγνωσίες, πήγαινα για πρωινό ή μεσημεριανό στην κομψή, παλιά ρουστίκ κουζίνα (που σέρβιρε δημιουργίες αποκλειστικά με υλικά ανώτατης ποιότητας), απολάμβανα επώνυμα κοκτέιλ στην πισίνα ή το Le Salon και εξερευνούσα τους τοπικούς αμπελώνες με το ποδήλατο (όπου ερωτεύτηκα τα πιο όμορφα ρετρό ποδήλατα που έχω δει ποτέ, της εταιρείας St Germain!). Και όταν άρχιζε να νυχτώνει, έπαιζα έναν γύρο πετάνκ με τους καινούργιους μου φίλους, φωνάζοντας σαν παιδάκι. Αναμφίβολα, ήταν ένα εξαιρετικό ταξίδι − τόσο κινηματογραφικό που θα μου μείνει αξέχαστο για πάντα.

Το Le Logis άνοιξε το 2014, ως επιστέγασμα της κρίσιμης απόφασης του δημιουργού Φρανσουά Τιμπώ να παραγάγει μια βότκα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης στην περιοχή του Κονιάκ της Γαλλίας, χρησιμοποιώντας μόνο τις καλύτερες γαλλικές πρώτες ύλες. Το Le Logis βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής του Κονιάκ, που είναι γνωστή για την παραγωγή των καλύτερων κρασιών και οινοπνευματωδών στον κόσμο. Εδώ επίσης γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Φρανσουά Τιμπώ.

Το Le Logis απέχει περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του Μπορντώ και βρίσκεται στο χωριό Juillac-le-coq. Στο τοπίο κυριαρχούν πυκνά αμπέλια και παλιές αγροικίες. Πρόκειται για μια παλιά γαλλική έπαυλη που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και κάποτε αποτελούσε την κατοικία ευγενών της περιοχής. Η GREY GOOSE αγόρασε το κτίριο το 2012 και άρχισε να το ανακαινίζει με απόλυτο σεβασμό, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Το κτήμα έχει θέα στο χωριό και δεσπόζει ψηλά σαν φιλικό μεσαιωνικό φρούριο.

Ξέχασα, ίσως, να αναφέρω ότι μετά τις γευσιγνωσίες (και πάρα μα πάρα πολλά κοκτέιλ), έμαθα από τον αρτοποιό του χωριού και το μυστικό για την τέλεια γαλλική μπαγκέτα. Ναι, λοιπόν, συνέβη και αυτό. Και μάλιστα την έφαγα κιόλας.

Για την αποκατάσταση των εξωτερικών τοίχων και των βοηθητικών κτισμάτων του Le Logis επιστρατεύτηκαν ντόπιοι τεχνίτες και λιθοδόμοι, ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Εξειδικευμένοι τεχνίτες επιστρατεύτηκαν επίσης για την ανακαίνιση των πυργίσκων της στέγης, για την οποία χρειάστηκαν ιδιαίτερες, παλιές τεχνικές, καθώς και τεχνογνωσία που θεωρούνταν πλέον χαμένη. Οι δρύινες δοκοί από το κυρίως εξωτερικό κτίσμα ανακυκλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή επίπλων για το κτίριο. Ο περιβάλλων χώρος φυτεύτηκε και διαμορφώθηκε προσεκτικά, ενώ προστέθηκε ένα θερμοκήπιο με φρούτα και βότανα της γύρω εξοχής που θα ενέπνεαν ακόμη περισσότερο τον Φρανσουά Τιμπώ.

Μέσα στους περιτοιχισμένους κήπους και στα παρτέρια με τα βότανα και τα λαχανικά, ξάπλωνα κάτω από τα κλαδιά μιας αιωνόβιας μουριάς και τραγουδούσα δυνατά στα Γαλλικά (όσο άσχημα ήθελα). Άλλες φορές άραζα κοντά στην εξωτερική πισίνα, δίπλα ακριβώς στον χώρο του μπάρμπεκιου. Από την πρώτη ματιά, αυτό το μέρος είναι ο αρχετυπικός γαλλικός παράδεισος που εμπνέει τόσους και τόσους μουλιασμένους από το κλίμα της χώρας τους Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς να κάνουν μια νέα αρχή στη Γαλλία. Όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον, συνήθως οι γαλλικές ταινίες. Ακόμη κι εγώ, όμως, ο Έλληνας, ερωτεύτηκα σφόδρα αυτό το μέρος και δεν ήθελα να φύγω.

Η εσωτερική διακόσμηση του Le Logis τροποποιήθηκε με γούστο ώστε το εσωτερικό να λειτουργεί ως ένα άνετο, σύγχρονο και εκλεπτυσμένο σπίτι. Το κτίριο διαθέτει 14 κομψά διακοσμημένα δωμάτια, σαλόνι, τραπεζαρία, ανοιχτή κουζίνα, αίθριο και εξωτερική πισίνα, εξοπλισμένη με μπάρμπεκιου και κοκτέιλ μπαρ. Τα πάντα μοιάζουν εντελώς αβίαστα, μέχρι την παραμικρή –άκρως επιμελώς ατημέλητη− λεπτομέρεια.

Επιπλέον, έχει στηθεί μια σειρά από χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά ώστε να αναπαριστούν τα στάδια παραγωγής της GREY GOOSE − από τον αγρό μέχρι τη φιάλη. Κάθε περιοχή αφηγείται ένα διαφορετικό μέρος της ιστορίας της GREY GOOSE.

Σαφέστατα ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα να δω από μια εταιρεία με υψηλές φιλοδοξίες, για τις οποίες είναι υπερήφανη. Απόλαυσα το κάθε δευτερόλεπτο της διαμονής μου, όπως και την κάθε γουλιά κάθε επώνυμου κοκτέιλ. Αυτή η ευλαβικά αποκατεστημένη έπαυλη κατάφερε να αποκαταστήσει ακόμη και τη μέχρι πρόσφατα χαμένη μου πεποίθηση ότι μπορούμε πράγματι να πετάξουμε, αρκεί να ξεφορτωθούμε όσα νομίζουμε πως ξέρουμε.